LITMANOVÁ: Na výročnej púti sa dnes zúčastnilo asi 15.000 veriacich

09.08.2009 Stará Ľubovňa

Litmanová 9. augusta (TASR)- Druhým dňom dnes pokračovala v Litmanovej výročná odpustová archieparchiálna slávnosť, na ktorej sa zúčastnili tisícky veriacich.
Ako uviedol pre TASR riaditeľ arcibiskupského úradu gréckokatolíckej cirkvi (GKC) v Prešove Ľubomír Petrík, organizátori odhadujú, že na horu Zvir dnes prišlo asi 15.000 veriacich.
Program sa začal v sobotu popoludní Mariánskym molebenom v chráme a pokračoval sprievodom na horu Zvir. Na začiatku púte posvätil prešovský arcibiskup a metropolita GKC Ján Babjak nový kríž a neskôr aj zrekonštruovaný prameň. Večer sa konala svätá liturgia a po nej sa účastníci vydali na Krížovú cestu. Podľa Petríka tu už v sobotu večer bolo viac ako 4000 ľudí. Stovky veriacich pobudli v modlitbách a rozjímaní na tomto pútnickom mieste celú noc.
Odpustová slávnosť dnes ráno pokračovala uctením Ikony Presvätej Bohorodičky. Svedectvo o jednote a rodine predpoludním vydala aj známa vizionárka Myrna Nazzour z Damasku. Tá s veriacimi hovorila o svojich mystických skúsenostiach a ochotne odpovedala na otázky týkajúce sa znamení od Ježiša a Panny Márie, ktoré chce odovzdávať ako Božie posolstvo všetkým ľuďom.
Pred archijerejskou svätou liturgiou posvätil prešovský arcibiskup zrekonštruovanú kaplnku, novo inštalovaný ikonostas a modernizovanú časť areálu. Počas liturgie v homílii Ján Babjak povedal, že Boh má s ľuďmi nekonečnú trpezlivosť a najväčšou túžbou Panny Márie bolo počúvať Božie slovo, rozjímať nad ním a žiť podľa neho.
\"Boh nás pozýva do tohto úžasného prostredia, ktoré už pri stvorení daroval nám, aby sme sa tu mohli obrátiť, \" zdôraznil vladyka Babjak.
 

Vyberte región